Ako sa praží káva?

21 januára, 2025

Vychutnávate si ju viackrát do dňa. Ale viete ako sa praží? Praženie kávy je proces, ktorý zmení zelené kávové zrná na hnedé až tmavohnedé. Takéto zrná po rozomletí a uvarení vytvoria charakteristickú vôňu a chuť kávy. Tu je zjednodušený priebeh jej praženia.

Kvalita kávových zŕn je základ

Kvalitná káva začína s výberom kávových zŕn. Káva pochádza z rôznych častí sveta a rôznych druhov kávovníkov. African Tusker Coffee je výberová káva z Kene, čo ju radí medzi najlepšie odrody Arabicy na svete.

Čistenie a odstránenie nečistôt

Zelené kávové zrná môžu obsahovať nečistoty a nezrelé bobule. Pred pražením sa zrná čistia vodou, aby sa odstránili prípadné nečistoty. Je to dôležité, pretože nečistoty dokážu často pokaziť aj kvalitné kávovary.

Dávkovanie je dôležité

Zelené kávové zrná sa pred vložením do pražiarne vážia. Dávkovanie môže ovplyvniť konečný výsledok praženia.

Praženie

1. Zahriatie pražiarne:
Praženie začína zahriatím pražiarne na vysokú teplotu – bežne až nad 200 stupňov Celzia.

2. Vloženie zŕn
Zelené kávové zrná sa vložia do pražiarne. Počas praženia zrná absorbujú teplo a začínajú meniť farbu a vývoj aromatických látok.

3. Prvý stupeň praženia (sušenie):
Zrná sa začnú sušiť a meniť farbu na žltkastú alebo hnedastú.

4. Prvé prasknutie:
V určitom okamihu počas praženia zrná dosiahnu bod, kedy prasknú. Tento jav sa nazýva “prvý crack.” V tomto bode sa uvoľňujú aromatické látky a káva začína získavať chuť.

5. Pasáž medzi crackmi (rozvoj chuti):
Po prvom cracku sa pokračuje v pražení a káva získava komplexné chuťové profily.

6. Druhé prasknutie:
Niektoré druhy kávy môžu pokračovať do druhého cracku, ale nie všetky. Toto je bod, kedy zrná prasknú znova. Táto fáza môže viesť k tmavším a olejovejším zrnám.

Chladenie

Príliš nahriate zrná je potrebné rýchlo schladiť. Po dokončení praženia sa kávové zrná chladia, aby sa zastavil proces praženia a zabránilo sa spáleniu zŕn.

Vyhrievanie

Po pražení sa odporúča, aby sa káva nechala odpočívať niekoľko dní. Tento proces sa však nesmie naťahovať, pretože káva začne rýchlo strácať na chuti.

Každý pražiar má svoj vlastný štýl a techniku praženia. To, ako dlho sa kávové zrná pražia a pri akých teplotách, má veľký vplyv na chuť a arómu kávy. Káva African Tusker Coffee sa praží v Estónsku a na váš európsky stôl sa teda dostáva čerstvejšia ako väčšina iných značiek.

A ten rozdiel rozhodne pocítite na jazyku aj v nose.

Pre vstup na stránku musíte byť starší ako 18 rokov!

Pre prístup na stránku musíte byť starší ako 18 rokov.
Tieto webové stránky nie sú určené osobám, ktoré nedovŕšili vek požadovaný na legálnu konzumáciu alkoholu a tabaku. V zmysle platnej legislatívy je prístup na tieto stránky určený výlučne osobám, ktoré dovŕšili vek 18 rokov.

Podľa platných zákonov je nákup niektorých druhov tovaru podmienený dosiahnutím veku 18 rokov. V prípade týchto stránok sa to týka elektronických cigariet a plniacich fľaštičiek s obsahom nikotínu. K nákupu týchto tovarov je nutné overenie veku, a to kuriérom pri prevzatí zásielky. Všetky poskytnuté osobné údaje budú považované za dôverné a bude s nimi zaobchádzané v zmysle zákona o ochrane osobných údajov. Bez splnenia tejto podmienky nie je možné nakupovať na stránkach eukatrade.sk.

Stlačením tlačidla "Mám viac ako 18" potvrdzujete, že ste plnoletý a, že ste podľa právnych predpisov oprávnený nakupovať výrobky obsahujúce nikotín.

Linka pomoci - 0905 215 683

Chcete nabiť svoju prevádzku chuťou alebo si objednať produkty pre seba?

Napíšte nám správu, vaše kontaktné údaje a my sa vám ozveme.

Vedeli ste, že vám dokážeme pomôcť aj s marketingovou podporou?

Naše roky praxe v POS branži využijeme pre vhodné a pútavé umiestnenie na vašej predajni. Vybavíme vás stojanmi, merkantilom a darčekovými predmetmi pre vašich zákazníkov.